Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celerová omáčka

2. 6. 2020

1 bulva celeru
1 lžíce másla
pepř
sůl
500 ml zeleninového vývaru
300 ml smetany na vaření
200 ml podmáslí
5 lžic hladké mouky (míň)
ocet
250 g sójového masa
kostka zeleninového bujonu

 

Celer oloupeme a nakrájíme na malé kousky, osmažíme ho na lžíci másla, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme hodinu. V hrnečku rozkvedláme smetanu, podmáslí a mouku a vlijeme do celerové omáčky, rozmixujeme tyčovým mixérem a vaříme 5 - 10 minut. Omáčku odstavíme z plotny, dosolíme, ochutíme octem a opepříme (případně kyselost zmírníme troškou cukru). Podáváme s tvarohovými knedlíky.

Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu I

 

celerova_omacka.jpg