Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pastýřský koláč

16. 12. 2023

1 kg brambor typu C
20 g másla
200 ml plnotučného mléka
muškátový oříšek
1 vejce
1 cibule
2 mrkve
1 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
800 g mletého masa mix
20 g hladké mouky
pepř
1 rajčatový protlak
250 ml vody
1 kostka hovězího bujónu
1 lžička worcesterské omáčky
200 g mraženého hrášku

 

Uvaříme brambory ve slané vodě na kaši a rozmixujeme je spolu s máslem a mlékem dohladka, přidáme muškátový oříšek, žloutek a důkladně promícháme.

Na pánvi orestujeme na oleji najemno nakrájenou cibuli a mrkev na kostičky. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, mleté maso a pokračujeme v restování, osolíme a opepříme, zaprášíme moukou a promícháme. Přidáme protlak, vodu, bujón, worcester a vaříme do zhoustnutí. Nakonec vsypeme hrášek. Masovou směs přendáme do zapékací mísy a na ni rozprostřeme lžící bramborovou kaši. Pečeme 15 minut při 200 °C dozlatova.

Zdroj: Albert časopis

 

pastyrsky_kolac.jpg