Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masové koule se schovanými kapustičkami

14. 2. 2015

 

asi 10 menších růžičkových kapustiček

sůl, pepř

2 lžíce olivového oleje

1 cibule

1 stroužek česneku

150 ml bílého vína

200 ml hotové rajčatové omáčky nebo passaty

300 ml drůbežího vývaru

2 lžíce strouhanky

1,5 lžíce mléka

1/2 červené papriky

petrželka

250 g směsi hovězího a vepřového masa

1 žloutek

 

Kapustičky povaříme 3 minuty ve vroucí osolené vodě. V pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm nakrájenou cibuli, až cibule zesklovatí přidáme česnek a asi půl minuty mícháme, pak vlijeme 50 ml vína a skoro úplně necháme odpařit. Odstavíme. Mezitím si připravíme omáčku, ve velkém rendlíku přivedeme k varu rajčatovou omáčku, 100 ml bílého vína a vývar. Vypneme vařič a dochutíme. V míse pokropíme strouhanku mlékem, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a petrželku. Přidáme maso a žloutek a důkladně promícháme, přidáme vychladlou vinnou cibuli a znovu propracujeme. Z masa odebíráme kuličky asi ve velikosti kapustiček, v dlani do nich vtiskneme kapustičky a zcela je obalíme v masové směsi. Omáčku v rendlíku přivedeme zpět k varu. V uvolněné pánvi po cibulce opečeme masové koule ze všech stran dozlatova. Pak je přemístíme do omáčky a na mírném ohni zvolna vaříme asi hodinu. Občas koule obrátíme. Podáváme s rýží nebo těstovinou. Dělala jsem s tarhoní.

 

Zdroj: Apetit 1/2015

 

masove_koule_s_kapustickou.jpg