Fazole z Vysočiny
0,5 kg fazolí
2 cibule
150 g rajského protlaku
5 stroužků česneku
400 g mletého masa
2 klobásy
2 papriky
1 malá cuketa
pepř, sůl,
sojová omáčka
oregano
1 lžička zázvoru
1 kostka masoxu
Fazole přes noc namočíme ve vodě a v téže vodě druhý den uvaříme doměkka. Mezitím na oleji opečeme nakrájené klobásky a vyndáme na talíř, pak usmažíme cibuli, plátky česneku, přidáme maso a opečeme dohněda. Přihodíme nakrájenou cuketu a papriky, zalijeme, protlakem, sójovkou a dochutíme kořením, pod poklicí podusíme doměkka, nakonec přidáme opečený klobás. Máme-li rádi pikant, přihodíme chilli papričku nebo pár kapek tabasca. Slijeme fazole, smícháme s masovou směsí a prohřejeme. Podáváme s pečivem.