Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vynikající ovocný jahelník

13. 5. 2019

250 g jáhel
1 l mléka
2 vejce
3 lžíce třtinového cukru
50 g másla
špetka soli
500 g libovolného ovoce ( použila jsem 750 g mraženého lesního ovoce, 250 g jsem použila na polití)

 

Dáme vařit mléko se špetkou soli, mezitím jáhly 3 x spaříme horkou vodou a poté propláchneme studenou. Necháme okapat a vsypeme do vroucího mléka. Rozvaříme na kaši. Máslo se žloutky a cukrem utřeme dohladka a vše přimícháme do kaše. Nakonec zlehka vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Polovinu kaše rozetřeme do máslem vymazaného pekáčku, rozložíme ovoce (pokud je hodně kyselé tak posypeme trochu cukrem) a přikryjeme zbývající kaší. Ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. (asi 20 minut) Po vyjmutí necháme mírně zchladit a nakrájíme. Pocukrujeme. 

Dala jsem do nákypu 500 g ovoce a 250 g jsem povařila s cukrem. Upečený jahelník jsem pak tímto ovocem polila.

 

vynikajici_ovocny_jahelnik.jpg