Vdolky
30 g droždí
2 sáčky vanilkového cukru
400 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
250 ml mléka
45g másla
kůra z jednoho citronu
1 lžíce citronové šťávy
4 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
olej na smažení
marmeláda a zakysaná smetana k podávání
V hrnku rozetřeme droždí se lžící cukru a hladké mouky, rozředíme jej 4 lžícemi vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. (cca 10 minut) V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme citronovou kůru, šťávu, rum, sůl, žloutky. Do utřeného základu přidáme kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujeme na hladké a vláčné těsto. Dáme asi 45 minut kynout do tepla. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme na 1,5 - 2 cm placku a vykrajujeme z ní kolečka. Připravené vdolečky dáme na pomoučenou utěrku a necháme ještě asi 15 minut kynout. Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkneme střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala. Vdolečky smažíme ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů. Podáváme pomazané marmeládou s kopečkem zakysané smetany.
Zdroj: Apetit 10/2014