Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vdolky

8. 10. 2014

 

30 g droždí

2 sáčky vanilkového cukru

400 g hladké mouky

100 g polohrubé mouky

250 ml mléka

45g másla

kůra z jednoho citronu

1 lžíce citronové šťávy

4 žloutky

3 lžíce rumu

špetka soli

olej na smažení

marmeláda a zakysaná smetana k podávání

 

V hrnku rozetřeme droždí se lžící cukru a hladké mouky, rozředíme jej 4 lžícemi vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. (cca 10 minut) V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme citronovou kůru, šťávu, rum, sůl, žloutky. Do utřeného základu přidáme kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujeme na hladké a vláčné těsto. Dáme asi  45 minut kynout do tepla. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme na 1,5 - 2 cm placku a vykrajujeme z ní kolečka. Připravené vdolečky dáme na pomoučenou utěrku a necháme ještě asi 15 minut kynout. Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkneme střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala. Vdolečky smažíme ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů. Podáváme pomazané marmeládou s kopečkem zakysané smetany.

 

Zdroj: Apetit 10/2014

 

vdolky.jpg