Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houskový kynutý knedlík podle Apetitu

15. 11. 2020

850 g hrubé mouky
150 ml vlažného mléka na zadělání kvásku +
500 ml vlažného mléka do těsta
20 g droždí
špetka cukru do kvásku
1 žloutek + špetka kurkumy
180 g starších rohlíků nakrájených na kostky
špetka soli

 

Ze 150 ml vlažného mléka, kvasnic, špetky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, 500 ml vlažného mléka, žloutek, kurkumu, špetku soli a kvásek, nakonec přidáme nakrájené rohlíky, vytvoříme těsto, zaprášíme moukou a necháme v teple kynout asi hodinu. Vykynuté těsto lehce propracujeme, rozdělíme na čtyři části, vytvarujeme z nich šišky, přesuneme je na pomoučený plech a necháme pod utěrkou vykout dalších 10 - 20 minut. Mezitím přivedeme k varu vodu se solí. Knedlíky ve vodě vaříme 17 - 20 minut. Během vaření otočíme. Po vytáhnutí z vody ihned propícháme špejlí, aby mohla vyjít pára.

Z této dávky jsou čtyři obrovské knedlíky. Pro čtyři osoby bohatě stačí poloviční množství.

Zdroj: Apetit 5/2012

 

kynuty_houskovy_knedlik2.jpg