Jdi na obsah Jdi na menu
 


Germknödel

1. 6. 2024

na 4 knedlíky:
100 ml plnotučného mléka
15 g čerstvých kvasnic
3 lžíce cukru
25 g másla
250 g polohrubé mouky
špetku soli
1 vejce
na omáčku:
400 ml smetany ke šlehání
vanilkový lusk (případně aroma)
50 g cukru
4 žloutky
4 lžíce povidel
Na posypání:
40 g mletého máku
40 g moučkového cukru

Z 20 ml vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek. Po 10 minutách přimícháme rozpuštěné máslo a promícháme. Do mísy prosejeme mouku, špetku soli, vsypeme 2 lžíce cukru, přidáme vejce, 80 ml mléka a kvásek. Propracujeme v hladké těsto a necháme kynout 60 minut. Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme na 4 díly, vytvarujeme placičky a vložíme na ně po lžíci povidel, vytvoříme knedlík a necháme ještě 10 minut kynout pod utěrkou. Poté vaříme zvlášť po jedné v páře zabalené do utěrky 18 minut (aby se nám nepřilepily na pařáček). V kastrůlku promícháme smetanu se semínky z vanilkového lusku a zbylým cukrem, pomalu přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Ve větší misce vidličkou prošleháme 4 žloutky a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme horkou smetanu. Směs vrátíme zpět do hrnce a za stálého míchání pomalu zahříváme do zhoustnutí. Ihned odstavíme. Servírujeme knedlík s máčkou zasypaný mákem smíchaným s cukrem.

Zdroj: Albert časopis

 

germknodel.jpg