Bramborové škubánky
1 kg brambor (varný typ C)
300 g hrubé mouky
sůl
máslo nebo sádlo
Brambory oloupeme a nakrájíme. Zalijeme vodou a osolíme. Vaříme asi 15 minut doměkka. Slijeme, ale vodu uchováme. Snížíme plamen na minimum a brambory zalijeme do poloviny. Zasypeme moukou a druhým koncem vařečky vytvoříme ve směsi otvory. Asi minutu povaříme, potom odděláme z plamene a zakryté necháme asi 20 minut propařit. Propařené brambory propracováváme vařečkou a roztíráme ke stěnám kastrolu tak dlouho až se přestanou lepit na vařečku - jak píšou v receptu trvá to asi 10 minut. (já neměla tu trpělivost a vzala jsem na to elektrický šlehač s metlami na kynuté těsto a asi 5 minut to mixovala do hladka, pak to jen lehce projela vařečkou a bylo to)
Mezitím si rozpustíme máslo a škubánky vykrajujeme žlicemi namočenými v másle. Sypeme makem s cukrem. Můžeme taky tvarohem nebo povidly...
Zdroj: Apetit