Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blbouny s povidly

28. 4. 2010

 

400 g polohrubé mouky

2,5 dl mléka

1 žloutek

10 g droždí

1 lžička cukru

1 lžička másla (rozpuštěného)

špetka soli

 

Z poloviny mléka, kvasnic, cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek a smícháme s ostatními ingrediencemi. Necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí utvoříme váleček a z něho odkrajujeme kousky, roztáhneme do stran, naplníme lžící povidel a zabalíme. Necháme pod utěrkou asi 20 minut nakynout. Do většího kastrolu dáme vodu a napařováček. Jakmile voda začne vřít, položíme na napařováček čistou utěrku, na ni poklademe s velkými rozestupy knedlíky, přiklopíme druhou polovinou utěrky a pod poklicí vaříme v páře 8 - 10 minut. Hotové knedlíky ihned propícháme vidličkou a sypeme mákem s cukrem, přelijeme rozehřátým máslem. (dobrá byla i kombinace osmažené strouhánky na másle, cukru a postrouhaného perníku.

 

Zdroj: Žena a kuchyně

 

blbouny_s_povidlim.jpg