Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sushi v duši

30. 1. 2022

Na 5 plátů řasy:
2 hrnky rýže
vody v poměru (100 ml rýže = 120 ml vody)
na ochucení růžové rýže:
40 ml octa (rýžového)
10 g soli
20 g cukru
1/2 malé čerstvé červené řepy
na ochucení bílé rýže:
ocet, sůl, cukr v poměru 6 : 4 : 2
Na náplň: čerstvá ryba, krabí tyčinky, avokádo, okurek, mrkev (krátce povařená), uzené tofu...
K podávání : sójová omáčka, wasabi pasta, nakládaný zázvor

 

Rýži proplachujeme pod studenou vodou tak dlouho, až je voda téměř čirá a dáme ji vařit bez soli na 15 minut pod pokličku (nemícháme). Pak vypneme a necháme 15 minut dojít. Mezitím připravíme nálev. Na růžovou rýži smícháme ocet, cukr a sůl a krátce zahřejeme do rozpuštění ingrediencí, přidáme nastrouhanou řepu a prohřejeme. Na bílou rýži smícháme ocet, sůl a cukr a krátce zahřejeme opět do rozpuštění soli a cukru. Po dojití rýže polovinu polijeme přeceděnou červenořepnou vodou a druhou půlkou ochucenou octovou směsí, promícháme.

MAKI SUSHI

Na bambusovou podložku položíme plát řasy (lesklou stranou dolů), na řasu naneseme asi 0,5 cm tlustou rýžovou vrstvou, podél položíme námi zvolenou náplň a zamotáme.

URAMAKI SUSHI

Můžeme taky udělat obrácené sushi tzn., že na řasu naneseme rýži, posypeme sezamem, lněným semínkem..., opatrně otočíme a náplň položíme na řasu, opatrně smotáme. Krájíme na cca 2-3 cm široké válečky. Podáváme se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

 

Zdroj: různé zdroje z internetu :-)

 

sushi_v_dusi.jpg