Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rýžový pudink s karamelovými jablky

2. 5. 2021

90 g kulatozrnné rýže
špetka soli
500 ml mléka
1 svitek skořice
1 lžíce krupicového cukru
150 ml smetany ke šlehání
vanilkový cukr
2 lžíce moučkového cukru
na karamelová jablka:
3 lžíce másla
3 pevná jablka
3 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
citronová kůra
70 ml jablečné šťávy
3/4 lžíce kukuřičného škrobu

 

Rýži vsypeme do hrnce s 200 ml vody a špetkou soli. Přivedeme k varu, přiklopíme a mírným varem vaříme 10 minut. Pak přilijeme mléko, přidáme skořici a pomalu zakryté vaříme 30 minut, občas zamícháme. Vmícháme lžíci cukru a necháme vychladnout. Smetanu našleháme do tuha s vanilkovým cukrem a lžící moučkového. Vzniklou šlehačku vmícháme do rýže. Na jablka rozehřejeme ve velké pánvi máslo, vsypeme jablka nakrájená na plátky a posypeme lžící cukru. Jablka opékáme, jednou otočíme a posypeme zbytkem cukru se skořicí, opékáme ještě 2 minuty, až cukr začne karamelizovat. Pak jablka vyndáme, zvýšíme plamen a do pánve nalijeme mošt, v němž jsme rozmíchali škrob. Vaříme do zhoustnutí omáčky. Rýžový pudink navrstvíme do misek, navrch rozložíme teplá jablka a přelijeme omáčkou z jablečné šťávy, poprášíme skořicí a nastrouháme citronovou kůru. Podáváme buď horký, ale dobrý je též za studena.



Zdroj: Apetit 4/2019

 

ryzovy_pudink_s_karamelizovanymi_jablky.jpg