Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byriani se zeleninou

29. 3. 2020

200 g rýže (ideálně basmati)
1 zeleninový bujon
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamomu
10 hřebíčků
1/2 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky římského kmínu
1 lžička bylinkové soli
4 lžíce oleje
200 g mrkve
200 g květáku
200 g fazolek
200 g hrášku
2 cibule
kousek čerstvého zázvoru
50 g mandlí
50 g kešu
sůl
rajčata

 

V hluboké pánvi nasucho opražíme vypranou rýži. Přilijeme 400 ml horké vody a vmícháme bujon a směs koření včetně bylinkové soli. Jakmile se rýže s kořením začne vařit snížíme teplotu na minimum a rýži pomalu dusíme al dente. Na dvou lžících oleje podusíme do poloměkka nakrájenou mrkev, květákové růžičky a fazolky. Osolíme. Dušenou rýži rozdělíme na tři části, vyjmeme hřebíčky a vrstvíme do zapékací mísy (rýže, 100 g hrášku, ostatní zelenina, rýže, 100 g hrášku, zelenina a končíme rýží) Povrch zalijeme 100 ml vody a dáme zakryté péct na 20 minut na 200 °C. Rozehřejeme 2 lžíce oleje a dozlatova na něm osmahneme cibule nakrájené na půlkolečka a kousek nakrájeného zázvoru. Nakonec přidáme kešu a mandle nasekané nahrubo. Opečeme společně dozlatova a osolíme. Na talíři zdobíme biryani ořechovou směsí a rajčaty.

Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu 1

 

biryani_se_zeleninou.jpg