Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hovězí na červeném víně, kořenové zelenině a povidlech

4. 11. 2020

1,5 kg hovězího masa (líčka, přední...)
3 cibule
5 stroužků česneku
400 ml červeného vína
220 g celeru
3 mrkve
2 petržele
7 bobkových listů
10 kuliček nového koření
hovězí vývar
máslo
sůl, pepř
citronová šťáva
3 vrchovaté lžíce povidel
2 lžíce tymiánu
na ozdobu:
1 mrkev
1 petržel

Maso okrájíme od tuku a blan a nakrájíme na menší kousky. Osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi na másle opečeme ze všech stran do hněda. Vyndáme z pánve bokem a na másle opečeme cibuli, restujeme pozvolna, dokud z ní nebude hnědá kaše, bude to trvat asi 30 minut. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a chvíli opékáme. Maso a opečenou zeleninu přendáme do vyššího hrnce, bobkový list, nové koření, tymián a povidla. Zalijeme vínem, dolijeme vývarem tak, aby bylo maso a zelenina zcela ponořené a ještě přisolíme a opepříme. Přiklopíme víkem a pozvolna vaříme na sporáku na nejnižší stupeň asi 6 hodin. Po 6-ti hodinách maso vyndáme bokem na talíř. Koření vyndáme a vyhodíme, šťávu se zeleninou rozmixujeme dohladka. Zapneme opět ploténku a necháme  omáčku trochu zredukovat a zhoustnout, po zredukování dochutíme prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, pepřem a úplně nakonec do ní dáme rozpustit 3 lžíce másla. Na ozdobu si připravíme tenké a dlouhé nudličky z mrkve a petržele. Ty zprudka osmažíme na rozpálené pánvi s trochou oleje, solí a pepře. Podáváme s bramborovou kaší.

Zdroj: www.toprecepty.cz

 

hovezi_maso_na_cervenem_vine_povidla.jpg