Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dušené hovězí s batátovou kaší

19. 1. 2020

2 lžíce olivového oleje
100 g anglické slaniny
1 kg hovězí kližky
sůl
3 mrkve
2 cibule
300 g žampionů
3 stroužky česneku
500 ml hovězího vývaru
4 lžíce worcesteru
na kaši:
600 g batátů
600 g brambor
máslo, mléko, sůl, kmín

Na lžíci oleji opečeme na kostičky nakrájenou slaninu dohněda. Vyjmeme z pánve. Maso nakrájíme na kostky cca 4-5 cm velké, osolíme a po malých dávkách opečeme v kastrolku ze všech stran dohněda, postupně vyjmeme z kastrolku a odložíme. Do pánve přidáme zbylý olej a opečeme na něm nakrájenou mrkev, cibuli na půlkolečka, česnek nadrobno a na plátky nakrájené žampiony. Opékáme 5 - 10 minut, aby zelenina změkla a trochu se zabarvila, vrátíme k zelenině i maso a slaninu. Zalijeme vývarem a worcesterovou omáčku. Tekutina by měla dosahovat těsně k vršku masa, pokud ne, dolijeme vodu. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a dáme péct do trouby na 150 °C na 2 hodiny za občasného promíchání. Pak odstraníme poklici a pečeme další hodinu. 

Na kaši uvaříme oloupané batáty a mrkev se solí a kmínem. Po uvaření slijeme vodu, přihodíme lžíci másla, mléko a vyšleháme dohladka. 

Zdroj: Apetit 2/2018

 

dusene_hovezi_s_batatovou_kasi.jpg