Wok - sladkokyselé kuře
olej
350 g kuřecích stehenních řízků
2 stroužky česneku
2 lžíce strouhaného zázvoru
5 jarních cibulek
sůl, krupicový cukr
1 mrkev
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 cibule
1 lžíce sezamových semínek
Na marinádu:
1 bílek
1 lžíce suchého sherry
1 lžíce kukuřičného škrobu
Na omáčku:
200 ml drůbežího vývaru
2 lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce rajského protlaku
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička oleje
3 lžíce octa
sůl
Kuřecí maso nakrájíme přes vlákno na tenké nudličky. Naložíme na 1 hodinu do marinády. Na marinádu prošleháme bílek, sherry a škrob. Připravíme si omáčku smícháním všech ingrediencí. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme maso a opékáme asi 30 sekund až zesvětlá. Vyjmeme ho a dáme stranou. Vylijeme zbytek oleje a papírovou utěrkou vytřeme pánev. Rozpálíme znovu wok, vlijeme 2 lžíce oleje, přihodíme zázvor, 3 nakrájené cibulky, špetka soli a cukru a za stálého míchání opékáme 30 sekund. Postupně přisypeme na tenké nudličky nakrájenou zeleninu, nejdříve tu nejtvrdší, po chvíli křehčí. Celou dobu mícháme, až bude zelenina opečená, ale stále na skus křupavá. Přidáme maso a omáčku a mícháme asi 3 minuty. Pokud je omáčka moc hustá, zředíme jí vývarem. Ozdobíme jarní cibulkou a na sucho opraženými sezamovými semínky. Podáváme s nudlemi nebo rýží.
Zdroj: Apetit 5/2013