Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tikka masála

5. 1. 2010

 

500 g kuřecího masa

 

Na marinádu:

100 g bílého smetanového jogurtu

1 lžíce oleje

2 lžičky mletého koriandru

šťáva z 1/2 citronu

špetka mletého chilli

1 lžička sladké mleté papriky

2 lžičky mleté pískavice - řeckého sena (nemusí být)

6 kešu oříšků

sůl

 

Na omáčku:

2 lžíce oleje

1 kardamom (případně mletý)

1/2 lžičky římského kmínu

1 bobkový list

1/2 svitku skořice

1 cibule

2 stroužky česneku

2 chilli papričky (vzhledem k tomu, že s námi jí i děti tak jsem použila kapii)

3 cm čerstvého zázvoru

1/2 lžičky koření garam masála

špetka kurkumy

1 větší rajče

1 lžíce rajčatového pyré

150 ml kokosového mléka

 

Jogurt necháme okapat (vložíme do cedníku hustou tkaninu, vyklopíme jogurt a necháme asi 30 minut vykapat). Do mixéru vložíme kešu oříšky a rozmixujeme je na pastu, přihodíme jogurt a ostatní ingredience na marinádu, rozmixujeme a smícháme s nakrájeným masem. Necháme uležet alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.

V pánvi na oleji opékáme římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici asi 2 minuty, potom vyjmeme bobek a skořici a přidáme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájenou chilli papričku. Opékáme asi 3 - 5 minut. Potom vsypeme garam masalu i kurkumu a ještě asi 1 minutu opečeme, přidáme rajče a pyré a povaříme 4 minuty. Pak přidáme maso i s marinádou a zprudka pečeme asi 8 minut až se maso zatáhne, ztlumíme plamen a vaříme doměkka. Přilijeme kokosové mléko a už jen prohřejeme. Můžeme dosolit.

Je to úžasně voňavý kořeněný jídlo, můžu jen doporučit.

Podáváme s rýží.

 

Zdroj: Apetit (5/09)

 

tikka_masala.jpg