Husa po svatomartinsku s nádivkou
1 husa
2 cibule
2 mrkve
100 ml červeného vína
nádivka:
2 jablka
3 lžíce mandlí
2 lžíce rozinek
3 lžíce majoránky
mletý pepř a sůl
Jablka nakrájíme na menší plátky, mandle oloupeme a společně s rozinkami smícháme. Husu posolíme a opepříme uvnitř i na povrchu. Naplníme ji připravenou směsí a husu pořádně zašijeme nebo zašpendlíme párátky. Cibuli nakrájíme na kolečka a mrkev na tenké plátky a vyskládáme do pekáče kolem husy. Zakryjeme alobalem a pečeme při 180°C 90 minut( při pečení občas potřeme slanou vodou), pak husu otočíme a pečeme další ch 80 minut.(my měli maso stále ještě tuhé a tak jsme nakrájené na porce pod alobalem pekli ještě dalších 45 minut). Podáváme s knedlíkem a zelím.
Vlastní postřehy:husa má sice dobré masíčko, ale to má kačena taky a nemusí se tak dlouho péct.
Zdroj: Blesk