Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zrníčková šumava

30. 1. 2022

na rozkvas:
30 g kvásku
120 g vody
150 g žitné chlebové mouky

promícháme a necháme zakryté 10 - 12 hodin v teple

dále potřebujeme:
360 g vody
1 lžíce oleje
3 zarovnané lžíce soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce lněného semínka
1 lžíce slunečnicového semínka
1 lžíce dýňového semínka
100 g žitné celozrnné mouky
400 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

K hotovému rozkvasu přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto. Posypeme troškou mouky a necháme zakryté kynout 2 - 3 hodiny v teple. Jemně na pomoučeném povrchu propracujeme a uložíme do vymoučené ošatky. Opět necháme kynout 1 - 2 hodiny. Předehřejeme troubu s plechem na 250 °C zastříkneme vodou a pak chléb z ošatky opatrně na horký plech překulíme, zmírníme na 230 °C a pečeme 20 minut, poté opět snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme 30 minut.

 

Zdroj: Ruce v mouce

 

zrnickova_sumava.jpg