Špaldové dalamánky s kváskem
Na rozkvas:
30 g pravidelně krmeného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
Na dalamánky:
170 g vody
150 g hladké mouky
200 g špaldové mouky
2 lžičky soli
drcený kmín
Suroviny na rozkvas smícháme a necháme 12 hodin v teplé místnosti kvasit v míse zadělané potravinovou fólií.
K hotovému rozkvasu přidáme ostatní suroviny, uhněteme a necháme kynout dvě hodiny. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na 6 dílů z kterých uválíme oválky a necháme na plechu v teple nakynout. Těsně před pečením potřeme bochánky vodou, můžeme ozdobit tvarem z mouky nasypané přes šablonu a na boku nařízneme. Pečeme při 250 °C (horký vzduch s párou 230°C) 10 minut a pak snížíme teplotu na 220 °C (horký vzduch s párou 205°C a dopékáme 15 minut.
Zdroj: Ruce v mouce