Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rotavský chléb

18. 2. 2023

biga:
230 g hladké mouky
115 g vody
2 g čerstvého droždí
zápara:
50 g vařící vody
25 g ovesných vloček
25 g lněných semínek
těsto:
biga
zápara
100 g celozrnné žitné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
150 - 175 g vody
9 g soli
5 g čerstvého droždí

Bigu si připravíme asi 2 hodiny před zaděláváním a necháme ji nakynout na dvojnásobek objemu. Záparu si taktéž připravíme předem zalitím vroucí vody semínka a přikrytím smršťovací fólie. Necháme vychladnout. Do mísy navážíme ostatní suroviny, přidáme bigu a záparu a vypracujeme hustší těsto, které necháme zakryté kynout 1,5 - 2 hodiny do dvojnásobku. Těsto po vykynutí propracujeme a necháme pár minut odpočinout na podložce. Poté stočíme do ošatky a dáme kynout asi na 40 minut. Před pečením vyklopíme z ošatky a zastříkneme vodou z rozprašovače. Pečeme při 150 °C 15 minut, pak stáhneme na 190 °C a dopečeme 30 minut.

 

Zdroj: Terapie těstem

 

rotavsky_chleb1.jpg

 

 

 

 

 

rotavsky_chleb2.jpg