Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pšeničný kváskový chléb

1. 5. 2024

na rozkvas:
75 g pšeničné chlebové mouky
75 g vody
1 lžíce pšeničného kvásku
na chleba:
400 g pšeničné chlebové mouky
11 g soli
260 g vody
koření (drcený kmín, fenykl, koriandr...)

První den večer připravíme rozkvas, zakrytý necháme  10 - 12 hodin kvasit. Druhý den přidáme ostatní ingredience (vodu přiléváme postupně a nemusíme ji použít celé množství). Vypracujeme těsto , mělo by být měkké a elastické. Mísu zakryjeme igelitovým sáčkem nebo folií a necháme kynout. Během kynutí provedeme cca 4x překládání (navlhčenýma rukama podebereme a vytáhneme část těsta do výšky a následně jej položíme přes těsto, poté mísu pootočíme a opakujeme asi 4x dokola), poté necháme dokynout, kynutí těsta i s překládáním zabere cca 5 hodin. Připravíme si ošatku (vysypeme moukou nebo bramborovým škrobem). Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a roztáhneme do placky, postupně popřekládáme do středu a vytvoříme kouli, dáme do ošatky spojem nahoru a necháme kynout 2 - 3 hodiny na lince nebo přes noc v lednici cca 18 hodin.

Před pečením rozpálíme troubu na 230 °C  i s hrncem a pokličkou, ve kterém budeme chleba péct. Do rozpáleného hrnce vyklopíme opatrně chleba, nahoře nařežeme, přikryjeme pokličkou a pečeme 15 minut. Poté odstraníme pokličku, stáhneme teplotu na 210 °C a pečeme dalších 15 - 20 minut. Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

 

 

psenicny_chleb.jpg