Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pivní chléb s celozrnnou moukou a semínky

24. 10. 2013

 

Kvásek:

40 g čerstvého droždí

1 lžíce cukru

2 lžíce hladké mouky

3 lžíce vlažné vody

 

Těsto:

500 g hladké pšeničné mouky

200 g celozrnné žitné mouky

500 ml světlého piva

2 lžíce octa

2 1/2 lžičky soli

1 lžíce drceného kmínu (anýzu, fenyklu...)

25 g slunečnicových semínek

25 g ořechů

 

Chleba buď zaděláme v pekárně klasicky, vložením všech ingrediencí ( dala jsem poloviční dávku) a zapneme na program základní. Nebo zaděláme ručně: promícháme droždí, cukr, mouku a vlažnou vodu a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku a přidáme vzešlý kvásek, vlažné pivo, ocet, sůl, drcený kmín a vypracujeme těsto. Vložíme do mísy, lehce posypeme moukou a necháme zakryté hodinu kynout. Znovu propracujeme rozdělíme na dva díly nebo jeden velký, dáme do ošatky nebo hlubší mísy znovu hodinu kynout. Troubu rozehřejeme na 200 °C a dáme do ní hrníček s horkou vodou. Bochník vyklopíme na plech vysypaný hrubou moukou. Povrch potřeme studenou vodou a posypeme oříšky a semínky. Pečeme 15 minut, pak ztlumíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 30 - 40 minut.

 

Zdroj: Gurmet 2/2013

 

pivni_chleb_celozrnny.jpg