Obyčejné české klasické rohlíky
suroviny na omládek:
100 ml vlažné vody
lžička sladěnky (medu)
10 g čerstvého droždí
125 g hladké mouky
na rohlíky:
necelou lžičku curku
140 ml vody
asi 1,5 lžičky soli
355 g hladké mouky
25 g sádla
Suroviny na omládek smícháme a zakryté necháme hodinu kynout.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme dobře nakynout. Vykynuté rozdělíme na 10 dílků a z každého uděláme bulku, kterou necháme odpočnout cca 10 minut. Každou bulku rozválíme na ovál, svineme ho do tvaru rohlíku a ještě ho rukou rozválíme na delší a tenčí. Necháme v teple vykynout, potřeme vodou a upečeme při 210 °C 12 minut s kastrůlkem vody na dně kvůli tvorbě páry.
Zdroj: Ruce v mouce