Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kváskový semínkový chléb

1. 5. 2024

Na rozkvas:
1 vrchovatá lžíce žitného kvásku
150 g celozrnné žitné mouky (lze i žitnou chlebovou)
150 ml vody
těsto:
200 g celozrnné žitné mouky
250 g žitných vloček (ovesných, špaldových)
30 g slunečnicových semínek
20 g lněných semínek
15 g soli
1 lžíce medu
400 ml vody
2 lžíce tuku na vymazání formy

Večer před dnem, kdy chceme upéct chleba, oživíme kvásek. Lžíci kvasu smícháme s vodou a moukou. Přikryjeme a necháme 8 - 12 hodiny zrát. Poté přidáme všechny ostatní suroviny a promícháme, aby se vše spojilo. Formu na srnčí hřbet vymažeme tukem a těsto do ní vlijeme. Povrch můžeme lehce navlhčit a posypat dalšími semínky (slunečnicovými, lněnými, sezamem či mákem). Necháme v teple kynout 3 - 4 hodiny. Po vykynutí pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C 10 minut, pak stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 40 - 50 minut dotmava.

Zdroj: Proženy.cz

 

kvaskovy_seminkovy_chleb.jpg