Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kořenové bagety

24. 4. 2021

suroviny na perferment:
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
1 g čerstvého droždí
na bagety:
210 g vody
50 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky
1 lžička drceného kmínu
necelé 2 lžičky soli
3 g čerstvého droždí

 

Smícháme suroviny na perferment a necháme v teple zakryté pracovat  10 - 12 hodin. Do vykvašeného perfermentu přidáme zbytek surovin a dobře vymícháme. Vyškrábeme ho na pomoučený pracovní stůl a pomocí stěrky popřekládáme a uložíme kynout do olejem vymazané mísy. Necháme kynout 2 hodiny a po 30 minutách popřekládáme prsty namočenými v oleji. Vykynuté bublinkaté těsto vysypeme na pomoučený stůl, roztáhneme do obdélníku a necháme chvíli odpočnout. Poté rozkrájíme na 4 pásy, které přesuneme na  pečící papír (během přenosu je překroutíme. Necháme opět chvíli kynout a pak vložíme na plech, který jsme předehřívali zároveň s troubou na 220 °C. Ideální je péct s párou (buď nastavíme přímo v troubě nebo při předehřívání trouby vložíme naspod starý plech nebo kastrol a před vložením baget vlijeme na dno horkou vodu) Pečeme cca 25 minut.


Zdroj: Ruce v mouce

 

korenove_bagety.jpg