Kmínový chléb s jogurtem
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
Vše smícháme, zakryjeme a necháme v teplé místnosti kvasit 12 hodin
300 g vody
80 g bílého jogurtu
2,5 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu
150 g žitné chlebové mouky
450 g pšeničné chlebové mouky
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 2 - 3 hodiny kynout. Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, oválíme v mouce a dáme do pomoučené ošatky kynout do tepla na 2 hodiny. Předehřejeme si troubu na 250 °C a necháme v ní rozehřát plech na kterém budeme péct chléb. Po vykynutí překlopíme chleba na pečícím papírem vyložený nahřátý plech, postříkáme ho vodou, nařežeme vršek chleba a pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 200 °C a pečeme asi 45 minut.
Zdroj: Ruce v mouce