Hamburgerové žemle s omládkem
Omládek:
140 g hladké mouky
120 g vlažného plnotučného mléka
10 g čerstvého droždí
1 lžička sladěnky
10-30 g cukru
těsto:
omládek
420 g hladké mouky
170g plnotučného mléka
100 g uvařené brambory
60 g změklého másla
10 g soli
1 vejce
na potření a posypání:
1 vejce
1 lžíce mléka
sezam
Uvaříme bramboru. V míse rozmícháme suroviny na omládek a zakrytý ho necháme 20 - 30 minut kynout. K omládku prosijeme mouku a přidáme ostatní suroviny. Spojím v hladké a pružné těsto. Zakryjeme a necháme 90 minut kynout. Po vykynutí propracujeme a vyženeme vzduch. Rozdělíme po cca 90 g kouscích. Z dílků vypracujeme kuličky, naskládáme na plech, přikryjeme je a necháme asi 40 minut vykynout. Před pečením je potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem a pečeme v troubě při 220 °C 15 minut dozlatova.
Zdroj: Terapie těstem