Domácí chléb s kmínem
300 ml vody
1 lžíce oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
500 g hladké mouky
5 lžic žitné mouky
3 lžíce pšeničných otrub
1 lžíce kmínu
1 lžička chlebového koření
20 g kvasnic
Do pekárny vlijeme vodu, olej, vsypeme sůl, mouky a otruby, kmín, koření. Na konec položíme na mouku kvasnice, posypeme cukrem a zalijeme pokropíme vlažné vody (to, aby mohly kvasnice během přípravného režimu pekárny pracovat). Zapneme pekárnu na program příprava těsta a necháme vymíchat a vykynout těsto. Potom těsto vyklopíme na pomoučený vál. Těsto propracujeme a dáme znovu kynout do chlebové formy. Po vykynutí opatrně překlopíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečeme 15 minut. Pak ztlumíme a dopékáme cca další půl hodinu.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz