Ciabatta
Na kvásek:
½ ČL sušeného droždí
150 ml vody
3 PL vlažného mléka
¼ ČL medu
150 g hladké mouky
Na těsto:
½ ČL sušeného droždí
250 ml vody
½ PL olivového oleje
350 g hladké mouky
1 ½ ČL soli
Do mísy s vodou a mlékem nasypeme droždí necháme 5 minut stát, přidáme med a mouku, vytvoříme řídké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme 12 hodin stát. Na těsto smícháme droždí se 100 ml vody, necháme 5 minut stát, přilijeme ke kvásku spolu s olejem, přidáme mouku a sůl a vytvoříme lepkavé těsto. Zakryjeme a necháme 3 hodiny kynout. Těsto nestlačujeme. Plech vydatně posypeme moukou i ruce pomoučíme. Těsto rozdělíme na dvě části a vyklopíme je na plech. Pomoučenýma rukama těsto vytáhneme do obdélníku, okraje zasuneme je pod tvar. Necháme nezakryté asi 20 minut dokynout. Pečeme asi 30 minut
na 200 °C.