Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chleba bez hnětení

26. 3. 2019

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek žitné mouky
1/2 lžičky instantního droždí
1 1/4 lžičky soli
semínka, bylinky a koření dle chuti

Kynutí včetně pečení trvá cca 20 hodin + -

Do nádoby na kynutí nasypeme mouku, droždí, sůl a promícháme. Přidáme hrnek a půl vody a opět promícháme. Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v klidu kynout 12 - 16 hodin. Poprášíme pracovní desku, seškrábneme na ní stěrkou těsto a poprášíme moukou. Pomocí stěrky párkrát placku přeložíme přes sebe a necháme 15 minut odpočnout. Zformujeme těsto do koule a dáme odpočnout na dvě hodiny mezi dvě pomoučené utěrky. Půl hodiny před koncem odpočinku si rozehřejeme troubu na 230  °C s litinovým pekáčkem s poklicí uvnitř. Nebo můžeme použít keramickou zapékací mísu. Těsto přemístíme do rozpáleného hrnce, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby. Pečeme zakryté asi 30 minut. Potom sejmeme pokličku a dopečeme dalších 15 minut.

Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu I

 

chleba_bez_hneteni.jpg