Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celokváskový chléb od Evy

5. 5. 2016

Na kvásek:
2 lžíce kvásku
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek vlažné vody
Na těsto:
3 hrnky hladké mouky
2/3 hrnku vody
3-4 lžičky soli
kmín

 

Kvásek vytáhneme z lednice a necháme při pokojové teplotě odstát. Do kvásku přidáme žitnou moku a hrnek vlažné vody, zamícháme a necháme na lince zakryté potravinovou fólií nebo igelitem vykvasit cca 9 - 12 hodin. Po této době odebereme z množství 2 lžíce kvásku, které dáme do sklenice přikryté plátýnkem do příštího pečení. Do misky přidáme hladkou mouku, vodu, sůl a kmín, pořádně vymícháme a necháme půl hodiny odležet. Poté vyklopíme na pomoučenou plochu a vytvarujeme bochánek, který necháme kynout přikryté utěrkou v pomoučené ošatce 2 - 4 hodiny.
Do trouby vložíme na dno starší plech nebo kastrolek a necháme ji vyhřát na 250°C. Před vložením chleba do trouby vstříkneme trochu vody, aby se vytvořila pára. Chleba pečeme na plechu 15 minut při 250 °C poté snížíme teplotu na 190 °C a dopékáme asi 30 minut. Ihned po upečení vyndáme a na mřížce necháme vychladnout.

Zdroj: Eva Handlová


celokvaskovy_od_evy.jpg