Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kokosky plněné

16. 12. 2023

na linecká kolečka:
40 g cukru moučky
80 g másla
1-2 žloutky
120 g hladké mouky
špetka soli
citronová kůra
kokosky:
80 g bílků
100 g cukru krupice
1 lžíce meruňkového džemu
50 - 60 g kokosu
čokoládový krém :
50 g hořké čokolády 55 - 65 %
50 g smetany ke šlehání
50 g změklého másla
na dokončení :
pikantní marmeláda
čokoládová poleva

Suroviny na linecká kolečka smícháme v těsto a necháme vychladit v lednici. Na pomoučeném válu rozválíme těsto, na cca 4 mm vysoký plát. Vykrájíme kolečka dle požadované velikosti cca 5 cm a pečeme je ve při 170 °C asi 10 minut.

Bílky a cukru dáme do misky a ve vodní lázni zahříváme. Odstavíme, přidáme džem s kokosem a ručním šlehačem šleháme do zchladnutí. Kokosky nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem, velikostně by měly být menší než linecké kolečko (nabydou) Pečeme při 150 °C 40 minut.

Na krém zalijeme horkou smetanou čokoládu a necháme odstát a po rozpuštění vymícháme dohladka, necháme zchladnout a pak zašleháme máslo. Krém nastříkáme po obvodu lineckého kolečka, doprostřed dáme trochu marmelády a přiklopíme kokoskou a dáme chladit do lednice.

Rozehřejeme čokoládovou polevu a namáčíme do ní spodní část slepených kokosek.

 

Zdroj: Víkendové pečení Míša Landová

 

 

plnene_kokosky.jpg