Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kroupy se zelím a brambory

10. 7. 2019

150 g ječných krup
zeleninový bujon
1 cibule
1 lžička kmínu
3 lžíce oleje
60 g rajského protlaku
250 g kysaného zelí
500 g brambor
200 g uzeného sýra
250 g uzeniny
sůl
200 ml smetany

 

Kroupy namočíme přes noc a druhý den je v čisté vodě uvaříme doměkka společně s bujonem. Cibuli nakrájíme a osmahneme ji na oleji se lžičkou kmínu, přidáme protlak a nakonec vmícháme kysané zelí. Dusíme za občasného míchání asi 15 minut. Odstavíme a promícháme s uvařenými kroupy. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Sýr a uzeninu nastrouháme na hrubém struhadle. Pekáček vymažeme olejem, poklademe plátky brambor, posypeme částí sýra a uzeniny, navrstvíme zelnou směsí a opět dáme vrstvu brambor a opakujeme do vypotřebování ingrediencí. Končíme brambory, které posypeme sýrem. Vše zalijeme smetanou a zapékáme při 200 °C půl hodiny přikryté alobalem a pak ještě půl hodiny odkryté.

Inspirováno receptem z knihy Recepty ze Svatojánu - zdraví z kuchyně

 

kroupy_se_zelim_a_bramobry.jpg