Chřest s holandskou omáčkou
1/2 kg chřestu
sůl, citronová šťáva
1/2 l vývaru (nebo vody)
1 lžíce hladké mouky
3 žloutky
50 g másla
V trošce studené vody nebo vývaru rozmícháme mouku a žloutky. Zbylý vývar nebo vodu přivedeme v kastrůlku k varu a postavíme do vodní lázně, pomalu za stálého míchání přilijeme žloutkovou směs. Vaříme do zhoustnutí omáčky, pak odstavíme, přidáme máslo a citronovou šťávu. (já ještě ochutila muškátem)
Chřest oloupeme, konce odřízneme a vložíme do vařící osolené vody asi na 5 - 8 minut do měkka.
Touto omáčkou můžeme přelít taky jiný druh zeleniny (např. květák) k rybě, na nové brambory...
Zdroj: Kuchařka naší vesnice