Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sugo (rajčatová omáčka)

25. 8. 2013

 

1 kg cibule

3 mrkve

18 stroužků česneku

1 řapíkatý celer

6 kg zralých rajčat

180 ml oleje

250 ml bílého vína

6 zarovnaných lžiček soli

2 lžíce cukru krupice

6 snítek tymiánu

2 snítky šalvěje

6 bobkových listů

4 spirály kůry z citronu

svazek bazalky

 

Oloupanou cibuli, mrkev, česnek a řapíkatý celer nakrájíme nahrubo a po částech v kuchyňském robotu nasekáme nadrobno - ne na kaši. Rajčata vhodíme do vroucí vody a minutu povaříme. Pak slijeme a necháme krátce zchladnout. Vyřízneme tvrdou část u stopky a oloupeme je. Odstraníme přitom alespoň část semen, ale není nutné se tím víc zabývat. Pak je po částech nasekáme v robotu nahrubo. Na oleji zpěníme připravenou cibuli, mrkev, česnek a celer. Mícháme asi 8 minut, až vše změkne. Přidáme víno, rajčata, sůl, cukr a přivedeme k varu. Z tymiánu, šalvěje, bobkového listu a citronové kůry uděláme kytičku (bouquet garni) a převážeme kuchyňským provázkem. Vroucí omáčku přelijeme do vyššího pekáče a pečeme v troubě při 200 °C za občasného míchání asi hodinu. Pět minut před koncem přidáme nasekané bazalkové listy a případně dosolíme. Z hotové omáčky vylovíme svazek bylinek a omáčku nalije do suchých čistých sklenic. Zavíčkujeme a sterilizujeme při 100 °C 30 minut.

 

Zdroj: Apetit 8/2013

 

sugo.jpg