Sugo (rajčatová omáčka)
1 kg cibule
3 mrkve
18 stroužků česneku
1 řapíkatý celer
6 kg zralých rajčat
180 ml oleje
250 ml bílého vína
6 zarovnaných lžiček soli
2 lžíce cukru krupice
6 snítek tymiánu
2 snítky šalvěje
6 bobkových listů
4 spirály kůry z citronu
svazek bazalky
Oloupanou cibuli, mrkev, česnek a řapíkatý celer nakrájíme nahrubo a po částech v kuchyňském robotu nasekáme nadrobno - ne na kaši. Rajčata vhodíme do vroucí vody a minutu povaříme. Pak slijeme a necháme krátce zchladnout. Vyřízneme tvrdou část u stopky a oloupeme je. Odstraníme přitom alespoň část semen, ale není nutné se tím víc zabývat. Pak je po částech nasekáme v robotu nahrubo. Na oleji zpěníme připravenou cibuli, mrkev, česnek a celer. Mícháme asi 8 minut, až vše změkne. Přidáme víno, rajčata, sůl, cukr a přivedeme k varu. Z tymiánu, šalvěje, bobkového listu a citronové kůry uděláme kytičku (bouquet garni) a převážeme kuchyňským provázkem. Vroucí omáčku přelijeme do vyššího pekáče a pečeme v troubě při 200 °C za občasného míchání asi hodinu. Pět minut před koncem přidáme nasekané bazalkové listy a případně dosolíme. Z hotové omáčky vylovíme svazek bylinek a omáčku nalije do suchých čistých sklenic. Zavíčkujeme a sterilizujeme při 100 °C 30 minut.
Zdroj: Apetit 8/2013