Čalamáda
2,5 kg zelí
1 kg paprik + 4 červené papriky
1/2 kg cibule
40 dkg cukru
3 dl oleje
4 dl octa
Deko (Nako,...)
Zelí, cibuli a papriky nastrouháme nebo nakrájíme nadrobno, smícháme s cukrem, olejem, octem a přesátým Dekem (bez kuliček) a necháme uležet 24 hodin. Druhý den naplníme do sklenic a dolijeme šťávou uvolněnou ze zeleniny. Sterilujeme 30 minut na 80 °C.
Z tohoto množství uděláme asi 7 sklenic čalamády, pokud se udržíme a neuďobáváme tak jako my po celý den. Chuťově moc dobrý, dal by se použít za syrova jako příloha k jídlu nebo jen tak na chroustání.
Na přání drahé polovičky jsem nálev při další várce lehce poupravila:
cukru 35 dkg, sůl 2 lžíce, jinak vše při starém. Musím přiznat, že i mě takto chutná víc, není tak sladký.
Zdroj: www.mimibazar.cz