Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ambrozie z Verchlábe

24. 2. 2010

 

1 kg vepřové kotlety bez kosti

1,5 kg brambor

7 stroužků česneku

1 muškátový oříšek

1 lžička tymiánu

4 bobkové listy

2 lžíce sádla

sůl

 

Do hrnce vlijeme litr vody, vložíme do něj maso, bobkové listy a sůl. Vaříme 3/4 hodiny. Pekáček vytřeme stroužkem česneku, brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do pekáče ve třech vrstvách. Každou vrstvu posypeme rozdrceným česnekem, strouhaným muškátovým oříškem a tymiánem, osolíme a zalijeme brambory asi do poloviny vývarem z masa, nakonec poklademe sádlem. Vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme hodinu. Po půl hodině položíme na brambory na plátky nakrájené maso a pečeme další půl hodiny. Podáváme s dušeným pórkem.

Lépe je péct maso s brambory přikryté alobalem, aby nebylo tak suché. Také bych příště použila jiný druh vepřového masa, krkovička by byla asi šťavnatější.

 

Zdroj: Apetit 2/2006

 

ambrozie_z_verchlabe.jpg