Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rajčat s kuskusem a rajskou omáčkou

1. 8. 2015

 

5 cm kousek zázvoru

2 stroužky česneku

100 g kuskusu

3 lžíce olivového oleje

50 g rozinek

50 g piniových oříšků (neměla jsem a tak jsem dala 1/2 slunečnicových semínek a 1/2 ořechů)

50 g nasekaných sušených meruněk

nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

hrst mátových lístků

4 velká rajčata

sůl a pepř

 

400 g provensálské omáčky:

3 lžíce olivového oleje

1 cibule

2 stroužky česneku

300 g rajčat

2 lžíce rajčatového protlaku

1 lžička cukru

sůl a pepř

 

Připravíme si omáčku: na rozpálený oleji dáme nakrájenou cibuli a česnek a smažíme dokud cibule nezměkne, přihodíme nakrájená rajčata, přilijeme protlak a asi čtvrt hodiny vaříme, osolíme, opepříme, ocukrujeme a rozmixujeme.

Do malého hrnce dáme nastrouhaný zázvor a jemně nasekaný česnek, přilijeme 150 ml vody a přivedeme k varu. Odstavíme a vsypeme kuskus s olivovým olejem. Po čtyřech minutách přidáme ke kuskusu namočené rozinky, piniové oříšky, nakrájené meruňky, citronovou kůru i šťávu a nakonec natrhanou mátu. Přidáme pepř a sůl. Rajčatům odřízneme vršky, ale nevyhazujeme se, rajčata vydlabeme a naplníme kuskusem, přiklopíme odříznutými vršky. Pak naplněná rajčata vložíme do zapékací misky, zalijeme rajčatovou omáčkou a pečeme 30 minut. Ochucený kuskus je dobrý i jen tak, nezapečený.

 

Zdroj: Apetit 8/2005

 

rajcata_s_kuskusem.jpg