Rajčat s kuskusem a rajskou omáčkou
5 cm kousek zázvoru
2 stroužky česneku
100 g kuskusu
3 lžíce olivového oleje
50 g rozinek
50 g piniových oříšků (neměla jsem a tak jsem dala 1/2 slunečnicových semínek a 1/2 ořechů)
50 g nasekaných sušených meruněk
nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu
hrst mátových lístků
4 velká rajčata
sůl a pepř
400 g provensálské omáčky:
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
300 g rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička cukru
sůl a pepř
Připravíme si omáčku: na rozpálený oleji dáme nakrájenou cibuli a česnek a smažíme dokud cibule nezměkne, přihodíme nakrájená rajčata, přilijeme protlak a asi čtvrt hodiny vaříme, osolíme, opepříme, ocukrujeme a rozmixujeme.
Do malého hrnce dáme nastrouhaný zázvor a jemně nasekaný česnek, přilijeme 150 ml vody a přivedeme k varu. Odstavíme a vsypeme kuskus s olivovým olejem. Po čtyřech minutách přidáme ke kuskusu namočené rozinky, piniové oříšky, nakrájené meruňky, citronovou kůru i šťávu a nakonec natrhanou mátu. Přidáme pepř a sůl. Rajčatům odřízneme vršky, ale nevyhazujeme se, rajčata vydlabeme a naplníme kuskusem, přiklopíme odříznutými vršky. Pak naplněná rajčata vložíme do zapékací misky, zalijeme rajčatovou omáčkou a pečeme 30 minut. Ochucený kuskus je dobrý i jen tak, nezapečený.
Zdroj: Apetit 8/2005