Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sladký chlebíček s pomeranči a brusinkami

25. 1. 2010
 

Na těsto:

400 g hladké mouky

275 g cukru krupice

1/2 lžičky soli

2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky jedlé sody

125 ml rozpuštěného másla

200 ml zakysané smetany

175 ml mléka

1 hrnek dílků pomeranče bez veškerých blan (asi 2 pomeranče)

1 lžička vanilkové esence

1 lžička pomerančové esence nebo pomerančového likéru

180 g čerstvých nebo 130 g sušených brusinek

2 vejce

 

Na polevu:

1 bílek

100 g moučkového cukru

2 lžíce pomerančové šťávy

 

V míse smícháme suché přísady a pak přilijeme rozpuštěné máslo. přidáme mléko, smetanu, extrakty a vejce a vymícháme dohladka. Nakonec vsypeme brusinky a pomerančové kousky. Vymažeme máslem 2 formy na biskupský chlebíček nebo 1 formu a 6 muffin a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Muffiny asi 20 minut a chlebíček 40 - 50 minut. Necháme vychladnout. Mezitím si připravím polevu. Nad horkou vodní lázní vyšleháme bílek s cukrem a šťávou. Teplou polevou přelijeme moučníky a necháme zatuhnout.

 

Zdroj: Apetit 2/2010

 

sladky_chlebicek_s_pomeranci_brusinkami.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

sladky_chlebicek_s_pomeranci_brusinkami2.jpg