Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roláda s moka krémem

10. 5. 2015

 

30 g kakaa

30 g hladké mouky

1 lžíce granulí instantní kávy

6 vajec

100 g krupicového cukru

na krém:

400 ml šlehačky

2 lžíce krupicového cukru

2 lžíce javorového sirupu

180g hořké čokolády

2 lžíce instantní kávy

4 žloutky

 

Prosejeme kakao s moukou. Kávu rozpustíme ve lžíci horké vody. Žloutky ušleháme do pěny. Šleháme bílky do pěny a tenkým pramínkem přisypáváme cukr, vyšleháme do tuhého sněhu. Gumovou stěrkou zatřeme třetinu sněhu ke žloutkům a pak zlehka přidáme i zbylý sníh, kávu a mouku s kakaem. Rozetřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C 10 až 12 minut. Hned po upečení vyklopíme na utěrku poprášenou kakaem a sloupneme papír. Z delší strany stočíme i s utěrkou do rolády a necháme zcela vychladnout.

Smetanu ušleháme téměř do tuha. V kastrůlku přivedeme k varu cukr, sirup a lžíci vody, aby se cukr rozpustil. Tři minuty povaříme a dáme stranou. Žloutky šleháme asi tři minuty a pomalu k nim vešleháme cukrový sirup. Po dvou minutách přidáme rozpuštěnou čokoládu, kávu rozpuštěnou ve 2 lžících teplé vody a šlehačku. Pořádně prošleháme a necháme v lednici ztuhnout (asi 1 hodinu). Vychladlé těsto rozbalíme,potřeme krémem, stočíme. Necháme uležet v chladu. Před podáváním poprášíme kakaem.

 

Zdroj: Apetit 3/2008

 

rolada_s_moka_kremem.jpg