Roláda s moka krémem
30 g kakaa
30 g hladké mouky
1 lžíce granulí instantní kávy
6 vajec
100 g krupicového cukru
na krém:
400 ml šlehačky
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce javorového sirupu
180g hořké čokolády
2 lžíce instantní kávy
4 žloutky
Prosejeme kakao s moukou. Kávu rozpustíme ve lžíci horké vody. Žloutky ušleháme do pěny. Šleháme bílky do pěny a tenkým pramínkem přisypáváme cukr, vyšleháme do tuhého sněhu. Gumovou stěrkou zatřeme třetinu sněhu ke žloutkům a pak zlehka přidáme i zbylý sníh, kávu a mouku s kakaem. Rozetřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C 10 až 12 minut. Hned po upečení vyklopíme na utěrku poprášenou kakaem a sloupneme papír. Z delší strany stočíme i s utěrkou do rolády a necháme zcela vychladnout.
Smetanu ušleháme téměř do tuha. V kastrůlku přivedeme k varu cukr, sirup a lžíci vody, aby se cukr rozpustil. Tři minuty povaříme a dáme stranou. Žloutky šleháme asi tři minuty a pomalu k nim vešleháme cukrový sirup. Po dvou minutách přidáme rozpuštěnou čokoládu, kávu rozpuštěnou ve 2 lžících teplé vody a šlehačku. Pořádně prošleháme a necháme v lednici ztuhnout (asi 1 hodinu). Vychladlé těsto rozbalíme,potřeme krémem, stočíme. Necháme uležet v chladu. Před podáváním poprášíme kakaem.
Zdroj: Apetit 3/2008