Ostružinový koláč
300 g hladké mouky
1 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
140 g másla
100 g krupicového cukru
75 ml podmáslí
1 vejce
500 g ostružin
3 lžíce cukru moučky
275 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
Smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva, přidáme máslo a vytvoříme drobenku, vmícháme cukr a vlijeme podmáslí a vejce, zpracujeme. Vytvarujeme placku o průměru cca 20 cm a přeneseme na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme asi 30 minut na 170 °C. Upečenost placky vyzkoušíme špejlí. Korpus podélně rozpůlíme a na spodní díl naneseme vyšlehanou šlehačku se ztužovačem, a pak ostružiny lehce pomačkané a smíchané s cukrem. Přiklopíme druhý díl a pocukrujeme.
Zdroj: Apetit