Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makový koláč s meruňkami

2. 3. 2014

 

Na těsto:

5 vajec

180 g cukru krupice

citronová kůra

špetka soli

200 g mletého maku

100 g hladké mouky

1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

 

Na náplň:

200 g meruňkové marmelády

200 g marcipánu

moučkový cukr na poprášení válu

1 velká sklenice kompotovaných meruněk

1 balení světlé dortové želatiny

100 g mandlí na jemno nasekaných

 

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme s 5 lžícemi horké vody, pak zašleháme cukr a ostatní suroviny. Pečeme 30 - 40 minut - zkoušíme špejlí. Vychladlé prokrojíme napůl.Spodní díl natřeme marmeládou. Marcipán vyválíme na pocukrovaném vále na velikost formy a vzniklou placku položíme na namazaný korpus, opět potřeme zavařeninou a přiklopíme druhou částí korpusu. Vrch dortu i boky potřeme zbytkem marmelády a boky obalíme mandlemi. Meruňkový kompot slijeme (šťávu uchováme) a poklademe vršek dortu. Ze šťávy připravíme dle návodu na obalu želatinu a polijeme vršek dortu.

 

Zdroj: Apetit 3/2010

 

makovy_kolac_s_merunkami.jpg