Makový koláč s meruňkami
Na těsto:
5 vajec
180 g cukru krupice
citronová kůra
špetka soli
200 g mletého maku
100 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
Na náplň:
200 g meruňkové marmelády
200 g marcipánu
moučkový cukr na poprášení válu
1 velká sklenice kompotovaných meruněk
1 balení světlé dortové želatiny
100 g mandlí na jemno nasekaných
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme s 5 lžícemi horké vody, pak zašleháme cukr a ostatní suroviny. Pečeme 30 - 40 minut - zkoušíme špejlí. Vychladlé prokrojíme napůl.Spodní díl natřeme marmeládou. Marcipán vyválíme na pocukrovaném vále na velikost formy a vzniklou placku položíme na namazaný korpus, opět potřeme zavařeninou a přiklopíme druhou částí korpusu. Vrch dortu i boky potřeme zbytkem marmelády a boky obalíme mandlemi. Meruňkový kompot slijeme (šťávu uchováme) a poklademe vršek dortu. Ze šťávy připravíme dle návodu na obalu želatinu a polijeme vršek dortu.
Zdroj: Apetit 3/2010