Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klasický jablečný páj

28. 9. 2015

 

300 g hladké mouky

špetka soli

100 g másla

75 g sádla

1 vejce na potření

krupicový cukr na posypání

na náplň:

1,3 kg jablek (lépe nakyslejší)

cukr krupice

1 lžička mleté skořice

1 lžička citronové šťávy

 

Z mouky, soli, másla a sádla vypracujeme těsto. Zabalíme do sáčku a dáme na půl hodiny do lednice odpočnout. Mezitím oloupeme, vykrájíme a na plátky nakrájím jablka, zakapeme je citronem, posypeme skořicí a osladíme, dle potřeby cukrem. Těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme na placku, kterou vyložíme koláčovou formu (dno i boky). Zasypeme jablky a pokryjeme druhou vyválenou plackou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem a párkrát propíchneme těsto špejlí, aby mohla unikat pára. Pečeme při 190 °C asi 50 minut.

 

Zdroj: Apetit 11/2011

 

jablecny_paj.jpg