Klasický jablečný páj
300 g hladké mouky
špetka soli
100 g másla
75 g sádla
1 vejce na potření
krupicový cukr na posypání
na náplň:
1,3 kg jablek (lépe nakyslejší)
cukr krupice
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové šťávy
Z mouky, soli, másla a sádla vypracujeme těsto. Zabalíme do sáčku a dáme na půl hodiny do lednice odpočnout. Mezitím oloupeme, vykrájíme a na plátky nakrájím jablka, zakapeme je citronem, posypeme skořicí a osladíme, dle potřeby cukrem. Těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme na placku, kterou vyložíme koláčovou formu (dno i boky). Zasypeme jablky a pokryjeme druhou vyválenou plackou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem a párkrát propíchneme těsto špejlí, aby mohla unikat pára. Pečeme při 190 °C asi 50 minut.
Zdroj: Apetit 11/2011