Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karamelové větrníky

17. 9. 2022

na odpalované těsto:
400 g hladké mouky
500 ml vody
200 ml oleje
10 vajec
špetku soli
Na vanilkový krém:
500 ml  mléka
150 g krupicového cukru
60g vanilkového pudinku
500 ml šlehačky
vanilkové aroma (nebo vanilkový lusk)
Na karamelovou šlehačku:
250 g cukru krupice
750 ml šlehačky
na dokončení:
fondán s karamelem (60 g cukru krupice, 60 ml smetany)
nebo cukr moučku na posypání

 

Na korpusy v kastrolku smícháme vodu s olejem a přivedeme k varu, jakmile začne vřít přisypeme hladkou mouku, ztlumíme oheň a pečlivě mícháme vařečkou, dokud se hmota nepřestane lepit k nádobě. Hmotu přendáme do robotu a mícháme, aby směs trochu zchladla. Po vychladnutí za stálého míchání přidáváme vejce jedno po druhém. Plech vyložíme pečícím papírem, namalujeme na něj tužkou kola (obkreslíme hrnek). Těstem vyplníme cukrářský sáček a vykroužíme větrníky (začínáme od středu). Pečeme v předehřáté troubě 180 - 200 °C cca půl hodiny. Neotvíráme troubu! 

Zatímco se korpusy pečou uvaříme pudink z mléka, cukru, vanilkového aroma a vanilkovým pudinkovým práškem. Vanilkový krém necháme úplně zchladnout. Vyšleháme 500 ml šlehačky dotuha a pak spojíme s vychladlým krémem. Uložíme do chladna.

Cukr na karamelovou šlehačku necháme v hrnci na plotně roztavit, jakmile zkaramelizuje, přilijeme do něj jednu teplou šlehačku. Mícháme do úplného rozpuštění a necháme do druhého dne v lednici. Druhý den vyšleháme 500 ml šlehačky s karamelovou šlehačkou.

Korpusy podélně rozkrojíme ostrým nožem, cukrářský sáček bez špičky naplníme vanilkovým krémem a nastříkáme na spodní polovinu korpusu. Na vanilkový krém nastříkáme karamelovou šlehačku.

Na polevu opět v kastrolku rozehřejeme cukr na karamel, vlijeme horkou smetanu, krátce povaříme a necháme ztuhnout na pastovitou hmotu. Fondán rozehřejeme ve vodní lázni a přidáme karamelový základ. Do této hmoty namáčíme vršky korpusů a přiklopíme jimi spodní díl s náplněmi.

 

Zdroj: Apetit 9/2005

 

vetrniky.jpg

 

 

 

 

 

karamelove_vetrniky.jpg