Jablkový nákyp
1 balení piškotů
1 kg jablek
25 dkg cukru krupice
2 lžička Solamylu
3 vejce
3 bílky
špetka soli
10 dkg cukru m
skořice
citron
Jablka oloupeme a nakrájíme, zasypeme polovinou cukru krystalu,zalijeme vodou a podusíme. Potom rozmačkáme a ochutíme zbytkem cukru a citrónovou šťávou.V trošce vody rozmícháme Solamyl a vlijeme do jablečné hmoty a opět uvedeme do varu. Poté přidáme celé vejce, promícháme, ale už nevaříme. Zapékací nádobu vymažeme máslem a vyložíme piškoty, na ně rozetřeme jablka a pečeme až směs zatuhne.Potom vše přikryjeme sněhem z bílků vyšlehanými s cukrem, jemně poprášíme skořicí a znovu zapékáme pomalu v troubě až bílky ztuhnou. Podáváme vychlazené.