Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hruškový koláč

30. 3. 2016

 

Na těsto:

200 g hladké mouky

špetka soli

120 g studeného másla

1 bílek na potření těsta

 

Na náplň:

5 hrušek

3 žloutky

150 g zakysané smetany

100 g krupicového cukru

30 g hladké mouky

 

Na drobenku:

60 g studeného másla

75 g hladké mouky

60 g cukru krupice

špetka skořice

 

Z mouky, másla, soli a dvou lžic vody vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme na placku a přeneseme do koláčové formy. Překryjeme pečícím papírem a posypeme suchými fazolemi. Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut předpéct. Mezitím oloupeme hrušky, vykrojíme a nakrájíme na tenké plátky. V míse smícháme ostatní suroviny na náplň. Z předpečeného koláče odstraníme papír s fazolemi a potřeme koláč bílkem a na minutu vrátíme do trouby (těsto se tak při naplnění krémem nerozmáčí). Na koláč naklademe hrušky a zalijeme smetanovým krémem. Pečeme dalších 20 minut. Vyjmeme z trouby a posypeme drobenkou. Pečeme ještě 10 minut.

 

Zdroj: Simona Makhloufi

 

hruskovy_kolac.jpg