Hruškový koláč
Na těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
120 g studeného másla
1 bílek na potření těsta
Na náplň:
5 hrušek
3 žloutky
150 g zakysané smetany
100 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
Na drobenku:
60 g studeného másla
75 g hladké mouky
60 g cukru krupice
špetka skořice
Z mouky, másla, soli a dvou lžic vody vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme na placku a přeneseme do koláčové formy. Překryjeme pečícím papírem a posypeme suchými fazolemi. Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut předpéct. Mezitím oloupeme hrušky, vykrojíme a nakrájíme na tenké plátky. V míse smícháme ostatní suroviny na náplň. Z předpečeného koláče odstraníme papír s fazolemi a potřeme koláč bílkem a na minutu vrátíme do trouby (těsto se tak při naplnění krémem nerozmáčí). Na koláč naklademe hrušky a zalijeme smetanovým krémem. Pečeme dalších 20 minut. Vyjmeme z trouby a posypeme drobenkou. Pečeme ještě 10 minut.
Zdroj: Simona Makhloufi