Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýňový koláč

30. 3. 2016

 

Na těsto:

300 g mouky hladké

180 g hery

3-4 lžíce studené vody

špetka soli

 

Na náplň:

450 g nakrájené dýně

400 g neslazeného kondenzovaného mléka

2 vejce

160 g přírodního cukru

1,5 lžičky mleté skořice

½ lžičky mletého zázvoru

¼ lžičky mletého muškátu

 

Na ořechovou krustu:

60 g másla

120 g vlašských ořechů

150 g přírodního cukru

 

Na těsto vše smícháme a necháme v chladu uležet. Dýni podlijeme trochou vody a dusíme asi 25 minut. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme s ostatními surovinami na náplň. Z odpočatého těsta vyválíme kruh a vyložíme do formy, na těsto položíme pečící papír a vysypeme suchými fazolemi a 10 minut pečeme na 180 °C. Odstraníme fazole a papír a vlijeme dýňovou hmotu a pečeme asi 40 minut. Rozpustíme máslo, přidáme ořechy a cukr. Chvíli povaříme. Hmotu naneseme na vychladlý koláč a krátce zapečeme (grilujeme v troubě ) a podáváme s ušlehanou šlehačkou.

 

Zdroj: Apetit

 

dynovy_kolac.jpg