Dýňový koláč s jablky
400 g dýně
2 jablka
citrónová kůra
skořice
4 lžíce cukru krupice
1 kysaná smetana
1 vejce
2 lžičky solamylu
trochu citronové šťávy
sůl
mandlové lupínky
150 g hladké mouky
90 g másla
1 lžička prášku do pečiva
Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky, stejně tak jablka. Vložíme do hrnce, trochu podlijeme vodou, přidáme cukr, kůru, skořici a dusíme doměkka. Mezitím smícháme mouku, sůl, 3 lžíce studené vody, máslo a prášek do pečiva a uhněteme těsto. Vyválíme a vložíme do vymazané a vysypané koláčové formy. Dýni s jablkem rozmixujeme a do zchladlého přidáme vejce, smetanu a solamyl (můžeme přidat dle chuti trochu citrónové šťávy). Vlijeme na těsto, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na 180 °C asi 40 minut.