Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládový koláč se sušenými švestkami

1. 5. 2011

 

250 g sušených švestek

20 g kakaa

100 g čokolády na vaření

50 g másla

170 g krupicového cukru

4 bílky z vajec

80 g hladké mouky

1 lžička mleté skořice

 

Švestky rozpůlíme a namočíme na půl hodiny do koňaku nebo rumu (kdo očekává, že výtvor budou jest i ratolesti namočí jen do vody). Kakao, čokoládu, máslo a 140 g cukru dáme do kastrůlku, přidáme 100 ml horké vody a pomalu zahříváme, až se směs začne spojovat a bude hladká.  Bílky ušleháme do polotuha a po částech zašleháme zbylý cukr. Mouku se skořicí opatrně vetřeme do sněhu a přidáme čokoládovou směs. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto, navrch poházíme slité švestky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C půl hodiny. Podáváme s kopečkem šlehačky. Koláč svou konzistencí připomíná brownies - je mokrý a chutná jak čerstvě upečená čokoláda :-) .

 

Zdroj: Apetit

 

cokoladovy_kolac_se_svestkami.jpg